TRIBUTE | Minimalist lighting design by Almerich

It's true. We're a minimal lover kind of team. When we're focused in the research process for an interior design project, we always look for inspiring and minimal designs that captivate us. When it comes to lighting we think about Almerich and that's why today we pay tribute to Moon collection, the latest design of this Spanish lighting brand.

minimal_lighting_design_almerich (2).jpg

This collection is inspired by the light of a full moon and includes a table, floor and suspension lamps. The minimalist design of Moon collection features hand blown opal glass globe diffusers that imitate stars, arranged in various compositions on brass, chrome or lacquered frames.

minimal_lighting_design_almerich (1).jpg

The table lamp of this lighting collection offers two different sized diffusers and a surface for storing and displaying objects.

On the other hand, the floor lamp features three different sized glass globe diffusers and a lower surface that can be used as a side table.

minimal_lighting_design_almerich (3).jpg

Meanwhile, the suspension lamps are made up of a network of three to five glass globes of various different sizes; designed as if they were planets in the solar system.

minimal_lighting_design_almerich (4).jpg
minimal_lighting_design_almerich (5).jpg

This minimal lighting series definitely captivated our interior designer hearts. With no doubt we'll take into consideration this lighting collection for our new interior design projects. It can mesh well with our most demanding minimal projects.

Images: Almerich, agus kim

TRIBUTE | Neobio restaurant for active kids

It's December, almost Christmas, and we're already planning the upcoming dinners with friends, colleagues and families. And for those of you who have kids, you know very well what happens when you go out for a familiar dinner: everything gets crazy. Kids tend stand up all the time, run everywhere and go to play right away after they eat. 
That's why today we pay tribute to this magical place for children: Neobio Kids restaurant.

The interior design, by X+Living, divided the space into 5 different areas: Reading Area, Dinning Area, Sims City, Climbing Area and Party Room. Entering the main entrance, we are surrounded by wavy forests and rolling hills, which are book shelves of the reading area and are the best place for kids to play hide-and-seek. Every tree hole is an exclusive small world for the children.

奈尔宝儿童馆002.jpg
feature.jpg

Through the ocean pool-like stairs we come to the Sims City, where a miniature city is created. Here you could find urban road system, including roads, zebra crossings, street lamps and parking lots. In the middle, a 3-stories house is divided into left and right side, within which there are mini post office, gas station, supermarket, hospital etc.; also there are kids' favorite Play House scenes: kitchen, dress, make up and changing diapers for babies. The kids could go every corner freely in the mini city, and parents could watch their kids having fun at the rest area on the opposite side.

Neobio (1).jpg
Neobio (7).jpg

Go across along Time Tunnel, we arrive at the Big Child Area where parents could bring their children to enjoy delicious food in the dining area after the children had a great time playing all around. In the dining area, lots of balloon-like hanging Game Boxes are designed, all of which are connected by transparent crawlways, children could have fun crawling all around. There are dining tables around these boxes, allowing parents to take care of their kids while dining. Two VIP rooms are designed for families who require private space. 

Neobio (5).jpg

In the basement, there is the Party Room for kids with various themes such as Indian, desert and Mediterranean. Here, children could hold birthday party in their favorite room.

Neobio (4).jpg
Neobio (2).jpg

Definitely that restaurant is a paradise for active kids and parents that just want to enjoy a dinner (at least once). 

Images: @SHAO Feng / X+Living

TRIBUTE | Co-living space by Fabrica

At the studio we usually say that through design we can make a better world. That's why we always enjoy finding design projects related with social initiatives. Today we invite you to discover Fabrica's Space Scholarship: a design for equality, safety and education. 

Space Scholarship is a Corporate Social Responsibility initiative by AP (Thailand) Public Company Limited, a leading property developer in Thailand, who commissioned to Fabrica the interior design of some condominium units in Bangkok.

PAO05545_ed2.jpg

The goal was to create a co-living space to seven students with financial difficulties. The aim is to enable communication and human relations, allowing the students to benefit from a shared personal life and grow in a sense of community, keeping elevate standards of quality, service and safety.

fabrica.jpg

The apartment interiors have a dual purpose: they can be open or closed, depending if the students want to eat together or unfold the divider to study in privacy. The efficient use of space, hidden storage and practical nature of the furniture help the students to have an organized apartment.

GOT1185.jpg

The space is helping communication, human relationships, and the sense of community and the design promotes a sense of responsibility, independence, and the feeling of being at ‘home’.

IMAGES: FABRICA 

IMAGES: FABRICA 

TRIBUTE | Star Wars collection by rag & bone

We just discovered the original rag & bone collection inspired by Star Wars and we're already in love. This meticulous work in fashion design is far, far away from the merchandising clothes with Star Wars logos that we can find out there. If you are a Star Wars fan like us, you'll enjoy today's tribute. 

It is not a secret that Star Wars films have created some of the most incredible and eternal looks in the history of cinema. Those outfits have even influenced the world of fashion over the years.

That time, the brand rag & bone collaborated with Disney and Lucasfilm to create that collection. Marcus Wainwright (rag & bone CEO, Founder and Creative Director), who has been a fan of sci-fi movies since he was about five years old, wanted to design a Star Wars collection definitely inspired by the films but he doesn't want to just "put Star Wars on a t-shirt". He was looking for something more subtle that maintains the original style of rag & bone products. That's why the brand decided to re-imagine some of their favorite rag & bone pieces while including very subtle little details inspired by some of the most memorable characters, locations, colors, patterns and outfits present in Star Wars films.

The result of that conscious design project is "The last Jedi Capsule Collection", with 22 limited edition pieces to truly fall in love with:

sw_collection_3.jpg
sw_collection_6.jpg
sw_collection_14.jpg
sw_collection_1.jpg

That sweater... is inspired by Obi Wan's hood!

sw_collection_5.jpg

And what about those high heel boots? Ready for rebellion.

sw_collection_16.jpg

 

Definitely that's the perfect outfit for a modern Jedi. So stay tuned, check that limited collection pieces and luckily get one of those special designs. May the Force be with you.

IMAGES: rag & bone 

TRIBUTE | Barca's restaurant design by Fantolino

We don't know if we are wise or foolish, because when we go out for a lunch we tend to choose the restaurant for its unique architectonic design (and then we hope that the food will also be good). So, next time we'll travel to Italy, we already know where we'll stop for a meal: at Barca's restaurant in Turin.

Barca-Restaurant-in-Turin-Italy-by-Fabio-Fantolino-Yellowtrace-05.jpg

Barca’s bar and restaurant was designed by the arquitect Fabio Fantolino and is placed in a Turin building overlooking the 19th Century, in the Borgo Nuovo district.

We can find large full-height windows that overlook the street form, the key element of the concept for Barca’s. That design helps the architect to overcome the challenge of bringing an airy and welcoming feel to that smaller space.

Barca-Restaurant-in-Turin-Italy-by-Fabio-Fantolino-Yellowtrace-13.jpg

The three-story restaurant is characterised by a consistent design that connects the first two floors. The white tones of the walls and objects interrupt giving way to blue fern wallpaper framed by American walnut wood.

Custom-designed lighting consisting of diagonally cut cylindrical chrome profiles and custom-made tables of different colour laminates and Marcel Breuer side chairs in Alcantara all recall the design of the 1970’s: these furnishing elements contribute to the creation of a warm and relaxed atmosphere. There’s a special focus on sofas and chairs; sea blue velvet, green dry cotton twill and hazel Alcantara alternate, covering all the seats throughout the three floors.

Barca-Restaurant-in-Turin-Italy-by-Fabio-Fantolino-Yellowtrace-01.jpg

The underground level houses a more intimate and reserved area, where the dark shades of the walls is softened by the red melange tones of the seats. The space is punctuated by blue velvet screens and wooden panels.

Barca-Restaurant-in-Turin-Italy-by-Fabio-Fantolino-Yellowtrace-20.jpg

Barca’s offers the opportunity to experience the atmosphere of 1970’s West Coast, while dining right in the heart of Turin.

 

Images: Fabio Fantolino

Photography: Omar Sartor

TRIBUTE | "Good Fences Make Good Neighbors"

When art and activism joined together, we're always there to enjoy how design and art can make a better world. 

The artist Ai Weiwei worked with New York charity, the Public Art Fund, to create temporary structures in three locations in New York City. The Chinese artist and human-rights activist has used metal fencing to create three monumental structures, in a campaign against the border-control measures in America.

03.-GoodFences_GildedCage_WeiweiStudio_2.jpg.jpg

The project was founded thanks to a Kickstarter Campaing. It is named Good Fences Make Good Neighbors, the proverb that came from the poem Mending Wall, published by celebrated American poet Robert Frost in 1914.

02.-GoodFences_GildedCage_WeiweiStudio.jpg.jpg

The artist hopes it will provoke further discussion about the role that walls play in relationships – in light of the President Trump's plans to tighten immigration controls, by building a new border wall between the USA and Mexico.

Good-Fences-Make-Good-Neighbors-by-Ai-Weiwei-2-889x449.jpg

It opened on 12 October 2017 and will run until 11 February 2018. 

IMAGES: Ai WeiWei Studio, Jason Wyche

VXLAB | German Design Award Winners

Good news for the team! Our stand design for b10 has won the German Design Award in the category Fair and Exhibition. For us is an honour to be a part of this group of amazing designers.

Imagen Blog.jpg

Launched in 2012, the German Design Award is one of the most well-respected design competitions in the world and is held in high regard well beyond professional circles.

The German Design Award is the top international prize of the German Design Council. Its goal: to discover, present and honour unique design trends. Therefore, every year, top-quality entries from product and communication design are rewarded, all of which are in their own way ground-breaking in the international design landscape.

In the nomination process, panels of experts from the German Design Council invite only those products and communication design services to participate in the competition that demonstrably set themselves apart from their competitors thanks to their design quality. In each category of the German Design Award, the Winners are selected by a separate jury of experts.

Pruebas imagen BLOG (7).jpg

The winning stand design for b10 was inspired by the work of the Korean sculptor Do Ho Suh, the stand creates the fiction of a factory. Through a rod module system lately covered with fabric, the exterior walls sketch in the air the facade of an iconic factory. This system, died in the corporate indigo blue, contrasts with the clean white of the walls and floors inside.

Discover more details about the winning project: our stand design for b10.

 

Check:

www.german-design-award.com

 

TRIBUTE | "Gateways": ceramic history

Once again, the London Design Festival celebrated and promoted London as the "design capital of the world". returning last month, between the 16-24 September, to venues and institutions across the city.

In its fifteenth edition, we'll like to highlight a ceramic installation placed at Granary Square. Turkishceramics, an organization that promotes the Turkish ceramic industry around the world, collaborated with designer Adam Nathaniel Furman to create "Gateways". It was a ceramic installation consisting of four 4m-high and colourfully-tiled gates that draw people to wander through and experience the rich history of ceramics in Turkey.

LDF ceramic design.jpg

Furman said that Turkishceramics asked him to design something that would represent the history of Turkish ceramics, which goes back thousands of years. That's why he created four ceramic gateways and each of them speaks of a different period of ceramics history.

The first gate had featured decorative hand-painted tiles by the Iznik Foundation, which are traditionally used in mosques. A classical gate design inspired by the traditional Islamic motif of paradise.

LDF 2.jpg

The second gate presented contemporary flooring tiles designed to look like stone or wood.

On the other hand, the third retro structure was covered in colourful square tiles, a durable and hard ceramic product that evokes the tiling that covered the Tube stations in London in the 1970s.

LDF 3.jpg

The fourth and final gate presented a monochrome black and white design with clean rectangular ceramic tiles. Furman intended to celebrate the reuse of this design style that has gained popularity in bars and cafes in recent years.

LDF 4.jpg

For Furman, the installation was an opportunity to show how tiles can be used not only for bathrooms or kitchens, but also on an architectural scale like in monuments or on buildings as exterior facades.

LDF 5.jpg

IMAGES: DEZZEN

TRIBUTE | Joy & peace

Visiting London is always a pleasure. We always discover new amazing places or new exhibitions to visit like this one, installed both in a wall and in a garden. Morag Myerscough and Luke Morgan have completed this two temporary art installations in London called " Joy & Peace". This public art project was commissioned by "Culture Mile", and is prominently sited in a major creative destination.

VXLAB-tribute-peace-joy-4.jpg

The two-part project completed by Myerscough and Morgan consists of both a wall installation and a colorful stage at the heart of London. "Joy" grows out of the openings along a 97-meter wall of the brutalist Barbican center’s car park. In contrast, "Peace" is set in an underused historic garden with ancient trees and squirrels.

VXLAB-tribute-peace-joy-2.jpg
VXLAB-tribute-peace-joy-1.jpg

The installation has transformed the garden into a social destination and stage for performances and activities. The formerly overlooked garden is now a center of "peace". Similarly, the colorful wall brings unexpected "joy" to passersby.

VXLAB-tribute-peace-joy-7.jpg
VXLAB-tribute-peace-joy-8.jpg

"Joy & Peace" is a response to the fractious times we are all living. The artists wanted to make a piece of work that was full of positivity, hope, strength and the power to bring people together with joy in the heart of London.

VXLAB-tribute-peace-joy-6.jpg

The colorful symbols were handpainted on plywood using neon colours. With help from a small team of painters from the studio in Hoxton, the installations were constructed using scaffolding on site. The scheme was led by the city of London corporation together with the Barbican, Guildhall School of Music & Drama, London Symphony Orchestra, and the Museum of London.


For us, it's always a pleasure to bump into this freshness, colorful and peaceful temporary installations in which we can learn more about ourselves and the nearby environment.


ImagesGareth Gardner

 

TRIBUTE | Industrial reminds

We live in an area where we enjoy eating well, and a good reflection of it is the large number of restaurants and cooks with Michelin stars that there are by the area. Just a few kilometers from our offices, the latest collaboration between Francesc Rifé and Michelin starred chef Ricard Camarena, which is set in an industrial context of the 1930s, has been revealed. The former Bombas Gens factory that will integrate the restaurant has been rediscovered and converted into a center of art by the Foundation Per amor a l'art, promoter of the project.

VXLAB-tribute-ricard-camarena.jpg

Inside the restaurant, walnut wood is the predominant material, which contrast in turn with the concrete pavement, which visually softens the project and at the same time reminds the industrial past of the premises. The restaurant played with the heights, both with the existing ones of the old factory and with those that have been generated with the creation of spaces, in which greater verticality has been brought.

VXLAB-tribute-ricard-camarena 1.jpg
VXLAB-tribute-ricard-camarena 7.jpg

The entrance, as a transitional space, hosts a composition of 10 pictures that transforms what could be a narrow passage to the restaurant in a key player that besides places the visitor in the artistic environment. Beyond the entrance, the restaurant expands between the tables up to a terrace that floods with natural light the whole space. During the day, a longitudinal opening, created to separate the restaurant from the adjacent building, allows the entrance of natural light.

VXLAB-tribute-ricard-camarena 6.jpg

Walnut wood ceiling is achievable and includes a lighting system created specifically for the project. It is an optical illumination hidden in the ceiling that allows for lighting tables of 110 and 160 cm in diameter depending on the needs. As support for this technical lighting, several decorative luminaries have been placed along the room.

The bar is a restored structure with a maximum height up to 8 meters. Exposed brick and melis wood enclosures have been preserved in this area, used as waiting for space, aperitif and even reserved area for about 25 people.

VXLAB-tribute-ricard-camarena 3.jpg
VXLAB-tribute-ricard-camarena 12.jpg

The design of the restaurant is in equilibrium with the gastronomic offer of Ricard Camarena: a pure kitchen, which visually seems bit complicated but transmits an infinite number of sensations. A space easy to read that hides many surprises.

Images David Zarzoso